Blog

De la edentat total, la dantură întreagă în 24 ore cu sistemul ” fast and fix”, mit sau realitate ?

De la edentat total, la dantură întreagă în 24 ore cu sistemele ” fast and fix ” sau ” all-on-four/six ”, mit sau realitate ?

 

Stomatologia este o ramură a medicinei  cu o evoluție foarte dinamică în ultimii ani, cu fonduri uriașe distinate inovării și cu descoperirea unor tehnici de rabilitare orală pe măsură. Multe din aceste tehnici nu sunt încă disponibile, cum sunt implantarea mugurilor dentari, formați din celule stem (încă în stadiul de cercetare) sau diverse materiale 100% compatibile cu organismul, care, ne pot oferi rezultate sigure, dar sunt și multe dintre ele  accesibile nouă.

read more

Inhalosedare - ce înseamnă !

Intervenții stomatologice sub inhalosedare în Targu Mureș :

Inhalosedarea este o metodă de sedare constientă cu protoxid de azot. Protoxidul de azot este un gaz incolor, ușor dulce, care este folosit în timpul intervențiilor stomatologice pentru relaxare și pentru eliminarea anxietății.

Recomandat :

Este recomandată pacienților cu teamă, anxietate, fobii dentare, reflex de vomă exagerat. Este utilizată în principal in cazul procedurilor de lungă durată la copii, aceștia rămânând conștienți, receptivi și profund relaxați.

Procedura de inhalosedare se desfășoară astfel:

Pacientului, care este deja așezat pe unit-ul stomatologic, i se aplică o măscuță care trebuie să rămână fixată ferm pe toată perioada inhalosedării. Pacientul este rugat să respire liniștit numai pe nas, vorbitul fiind interzis în timpul cât este administrat protoxid de azot. La scurt timp după inhalarea gazului ilariant (un amestec de protoxid de azot și oxigen) stresul va fi eliminat și anxietatea va disparea, instalându-se o stare de calm, confort și relaxare. Urmează tratamentul stomatologic propriu-zis în timpul căruia se pot efectua intervenții care nu vor necesita suplimentarea cantității de protoxid sau a unei anestezii locale suplimentare, inhalosedarea fiind uneori suficientă.

Recuperarea dupa inhalosedare :

Este rapidă, gazul fiind eliminat din corpul pacientului cu ajutorul oxigenului.

Contraindicații :

Metoda de inhalosedare nu are contraindicații majore, iar printre acestea enumerăm următoarele:

  • Sarcină – primul trimestru (ac folic, B12)
  • Lipsa discernământului
  • Adicții
  • Infecții de tract respirator superior și inferior
  • Chirurgia urechii medii, oculară, pneumotorax
  • Trompe Eustache blocate, perforație timpan în ANT-PP
  • HPT
  • Sd neuroanemic
  • Imunodeprimați
  • Intervenții repetate, numeroase
  • Comorbidități severe, coronarian+hypovolemic

Sedarea conștientă cu protoxid de azot este o metodă 100% sigură, neavând efecte secundare asupra inimii, rinichilor, plămânilor. În SUA  inhalosedarea este folosită în 90% din cazuri de catre pedodonți. În Targu Mureș, în cadrul Clinicii de Stomatologie,  Aesthetic Dental Clinic, se pot face intervenții stomatologice sub inhalosedare atat la adulți cât și la copii.

 

read more

Prima vizită a copiilor la medicul dentist - Aesthetic Kids

Stomatologia pediatrică se ocupă de sănătatea dinților celor mici.

Este esențial pentru copii să fie consultați de un pedodont încă din momentul erupției primilor dinți pentru a preveni apariția ulterioară a problemelor stomatologice.

Colega noastră, Dr. Luciana Mașca, ne oferă câteva informații valoroase despre cum pot avea cei mici pe lângă un zâmbet frumos, și unul curat.

  1. Când trebuie să aibă loc prima vizită?

Prima vizită a micuțului la medicul stomatolog se face o dată cu erupția primului dinte de lapte, în jurul vârstei de 6 luni, cu vizite ulterioare la interval de 3/6 luni. În acest timp, copilul își dezvoltă o educație în ceea ce privește o igienă orală bună, familiarizandu-se de mic cu cabinetul dentar și medicul pedodont.

  1. Cât de importanți sunt dinții de lapte?

Chiar dacă acestia sunt tempoari, ei sunt la fel de importanți precum dinții permanenți, deoarece micuțul se ajută de ei iîn masticație până la vârsta de 12 ani. Afectarea dinților de lapte duce la pierderea precoce a acestora și ulterior la apariția înghesuirilor celor permanenți. De asemenea netratarea cariilor dentare pot genera dureri, infecții și pot pune în pericol erupția sănătoasă a dinților permanenți.

  1. Care sunt metodele de prevenire a apariției cariei dentare la cei mici?

Pe lângă igiena riguroasă care se face de 2 ori pe zi, dimineața și seara, recomand urmatoarele proceduri stomatologice:

-Fluorizarea dentară- după igienizare se aplică cu ajutorul unei pensule un gel cu fluor pe suprafața dintelui și astfel smalțul dentar devine mai puternic

-Sigilarea dinților- după igienizare, se aplică un gel sigilant pe suprafețele de masticație a dinților

-Controlul periodic la medicul dentist pentru depistarea precoce a leziunilor carioase.

read more

Prevenția dentară - cel mai scurt/economic drum spre un zâmbet sănătos

Respectul de sine este fructul disciplinei, iar simţul demnităţii creşte cu capacitatea de a-ţi spune singur nu.
Este timpul să spui NU fricii de medicul dentist și de a-i face o vizită la cel puțin 1 an.
Ca și restul corpului uman, dinții sunt perisabili. Necesită mentenanță, reintervenții și supraveghere.
Ideea articolului mi-a venit după ce aud tot mai des mărturisiri ale pacienților că tratamentele stomatologice ar fi scumpe, dar am un argument clar că nu e așa și anume că neglijența noastră e cea care ne costă, iar imaginea ne mai jos este cât se poate de sugestivă

Indiferent despre ce probleme, boli, situații vorbim, cel mai bun tratament/soluție a unei probleme, este prevenirea ei. Așa este și în medicina dentară și ca să întăresc această afirmație, vom face un exercițiu matematic de imaginație, dar prețurile din textul ce urmează sunt orientative, fiecare cabinet medical având dreptul să-și stabilească tarifele proprii.
Să începem: ”Știați că? 32000 euro valorează dantura dumneavoastră? De fiecare dată când amânați vizita la medicul dentist, amânați să igienizați dințișorii sau sunteți deciși să cereți dentistului să vă extragă un dinte, gândiți-vă că arungați pe geam aproape 1000 euro. Este dovedit că în medicina dentară există o regulă a triplării sumei, adică regula X3.
Totul pornește de la simplul tratament de sigilare a șanțurilor dinților tocmai erupți = 50 lei.
Dacă nu o faceți, există risc să dezvoltați în timp, leziuni carioase, iar o obturație simplă costă în jur de 150 lei.
Dacă nu se tratatează caria, aceasta evoluează, iar pe viitor va avansa până la pulpa dintelui(nerv), iar pentru tratamentul endodontic(de canal) va trebui să achitați în jur de 450 lei.
Dacă nu mergeți la dentist, în scurt timp dintele va fi compromis. Veți avea nevoie de extracție, lucrări protetice, sau poate de un implant dentar. Costurile pentru aceste proceduri vor fi de minim 1350 lei, în cel mai economic caz.
Dacă nici aceasta nu o faceți, dinții din vecinătate basculează/se înclină, au loc o serie de modificări în cavitatea bucală: pierderi de os, denivelare plan de ocluzie, iar costul tratamentului pentru aceasta crește. Implant, adiție de os, lucrare protetică, costuri care vor porni de la 4500 lei.
Dacă nici până acum nu ați mers la dentist, riscul de a pierde și dinții vecini este destul de ridicat. Se pierd deja 3 dinți, iar onorariul corect pentru implant, lucrări protetice și adiție de os pentru a înlocui 3 dinți, se învârte în jurul sumei 13500 lei, care poate crește semnificativ în funcție de situația clinică.
Lista și firul poate continua până nu se pierd toți dinții din cavitatea bucală, dar odată cu aceste pierderi, enorm aveți de suferit tot dumneavoastră, pentru că calitatea vieții dumneavoastră scade, munca noastră devine mult mai complicată, iar tratamentul durează mai mult timp și costă mai mult.
De aceea, dragi prieteni/pacienți/cititori, nu amânați vizita la medicul dentist, chiar pentru cea mai mică problemă. Costurile pentru tratament în stadiile incipiente este mult diminuat. Diminuată va fi și ”suferința” dumneavoastră, iar satisfacția noastră va fi maximă, când contactăm cu pacienți conștiincioși și cu mult respect de sine.
Suntem singurii responsabili pentru sănătatea noastră, respectul pe care ni-l purtăm și starea noastră de autoconfort, astfel hotărârea de a accepta răspunderea pentru propria viaţă este sursa din care apare respectul de sine.
Noi alegem ce creștem în gânduri, idei, comportament și de ce nu, lângă dințișorii noștri, iar în situația când discutăm despre cei din urmă, prevenția/profilaxia este cel mai ieftin tratament pe care puteți să îl primiți.
Dacă nu v-ați făcut un consult stomatologic în ultima jumătate de an, pot să te ajut cu mare drag. Mă găsiți la Aesthetic Dental Clinic.
Cu mult respect și grijă, Victor Cepuc, medic dentist.

read more

Protetica dentară

Omul și mașina

Una din principalele noastre preocupări sunt implementarea celor mai inovatoare tehnici și tehnologii de execuție a lucărilor protetice. Am înțeles că tehnica avansează în domeniul nostru cu o viteză uimitoare și că tehnologia aduce un plus de calitate meseriei noastre. În acelați timp am obsevat că omul, creativitatea și manualitatea lui nu pot fi, încă, înlocuite de mșini. Cea mai bună combinație este între om și mașină, rezultând lucrări protetice executate cu precizie micronică în ceea ce privește adaptarea și închiderile marginale precum și estetică la nivel de artă pe care o poate oferi doar mâna umană.

read more

Tratarea ridurilor peri-orale

Ridurile peri-orale apar odată cu înaintarea în vârstă, dar apar și la persoane tinere, în special la fumători. Tratamentul constă în injectarea de acid hialuronic la nivelul buzelor, completat (dacă este cazul) cu injectarea ridurilor peri-oarale cu acid hialuronic de o consistență mai fluidă.

Ce sunt ridurile peri-orale numite si „smoker lines”?

Majoritatea perosanelor sunt cosntiente de faptul ca ridurile fine încep să apară odată cu îanintarea în varstă datorită pierderii colagenului natural din piele. O altă cauză o constituie mișcările repetitive. Întreaga față, dar în special zona gurii este extrem de mobilă întreaga zi, în timp ce vorbiți, mâncați, sau unii chiar fumați. Mișcările repetitive ale gurii și contracția mușchilor buzelor în timpul fumatului pot duce la aparitia unor riduri suplimentare în jurul gurii, numite „smoker lines”.

read more

Mărirea şi conturarea buzelor

Augmentarea buzelor este o tehnică ce permite corectarea formei și a grosimii buzelor dar și o bună hidratare a acestora. Este soluția ideală pentru a obține buze naturale, senzuale și seducatoare.

Fiind un domeniu delicat şi sensibil se acordă o atenţie specială alegerii tipului de material de umplere şi a metodei de injectare. În prezent există în lume peste 50 de substanţe pentru mărirea buzelor.

Există mai multe tipuri de augmentare a buzelor, unele temporare (cum sunt cele cu acid) și altele definive ( cum sunt cele cu silicon sau transplantul de grăsime proprie).

read more

Estetică Dentară

Albirea dentară

este una dintre procedurile estetice cele mai solicitate în cabinetele de medicină dentară în ziua de azi. Ea este indicată pacienților a căror dinți sunt indemni (fără carii sau obturații frontale), cu pete datorate cafelei, ceaiurilor, sucurilor, băuturilor alcoolice. În urma acestei proceduri, dinții se albesc 2-3 nuanțe, depinde de fiecare pacient, iar procedura poate fi repetată o dată la 2-3 ani.

read more