A teljes foghiánytól a teljes fogsorig 24 óra alatt, ”fast and fix” vagy ” all-on-four/six ” rendszerrel, mítosz vagy valóság?

A fogászat az utóbbi években rendkívül dinamikusan fejlődő orvostudományi ágazat, az innovációra szánt óriási pénzalapoknak és megfelelő orális rehabilitációs technikák felfedezésének köszönhetően. E technikákból eléggé sok nem áll rendelkezésre, mint például a stem sejtekből alakított fogrügyek (egyelőre kutatási stádiumban van) vagy a szervezettel 100 százalékban kompatibilis különféle anyagok implantálása, amelyek biztos eredményeket nyújtanak és több közülük számunkra is hozzáférhető.

Din nefericire, datorită lipsei programelor de prevenție stomatologică și a educației medicale adecvate, în România, există un procent semnificativ de pacienți care suferă de lipsa unia sau a mai multori dinți ( un studiu, publicat în anul 2014, al Societății de Stomatologie Estetică din România arată că 70% din români nu mai au toți dinții iar 30% dintre aceștia nu mai au nici un dinte). Tratamentul acestor situații erau fie proteze dentare clasice, fie reabilitări implantologice cu termene de vindecare lungi (timp în care pacienții nu aveau dantură, ori era utilizată o proteză simplă) și costisitoare ( fiinde nevoie de un număr mare de implanturi).

Astăzi, avem la dispoziție tehnici, care au deja o oarecare istorie precum și studii la intervale de timp mici și medii ( 5 și 10 ani), și care ne ajută să reabilităm pacientul, de la edentat total (fără nici un dinte) sau subtotal ( un număr redus de dinți fără valoare protetică) la o dantură aproape completă în doar 24 ore.

Acesta este un sistem implanto -protetic, cu diferitedenumiri comerciale, dintre care amintesc : sistemul ”Fast and Fix” brevetat de compania germană Bredent și sistemul ”all-on-4” și ”all-on-6” brevetat de compania americană Nobel Biocare având la bază inserarea a 4 implanturi în mandibulă și, respectiv, 6 implanturi în maxilar, pe care se poate fixa o lucrare protetică provizorie (în primă fază) și definitivă unlterior, după vindeare (3-6 luni).

Avantajele tehnicii ” fast and fix „ sau ”all-on-four/six „ :
  • Tratamentul se efectuează în 24 ore;
  • Pacientul pleacă din cabinetul stomatologic cu dantură fixă;
  • Costuri mai reduse comparativ cu sustemele de rabilitare implant-protetică clasice;
  • Fără durere, tratamentele efectuânduse în anestezie generală sau locală;
  • Situații mult mai rare în care sunt necesare alte intervenții de augmentare osoasă, care ridică timpii de tratament și costurile;
  • Potrivit la aproape toți pacienții necetând cantitate osoasă redusă comparativ cu alte sisteme.

Pentru a sublinia avantajele acestei tehnici, am să descriu, pe scurt, cum decurge o astfel de intevenție din puct de vedere al timeline-ului :

Ședința 1: consultație (clinică și interpretarea CBCT-ului), amprentarea câmpului protetic pentru lucrarea provizorie aplicată în ziua intervenției;

Ședința 2: inserarea implanturilor și fixarea lucrării profizorii;

Ședința 3 (la 7-10 zile de la ș. 2): înepărtarea firelor de sutură;

Ședința 4 (la 3-6 luni de ș.3): amprentarea pentru lucrarea definitivă;

Ședința 5 (la 5 zile de ș.4): proba scheletului lucrării definitive;

Ședința 6 (la 5 zile de ș.5): aplicarea lucrării definitive.

La Aesthetic Dental Clinic, am înființat o clinică de chirurgie și implantologie, pentru a oferi pacinților noștri toate tipurile de intervenții chirurgicale, fie implantologice, de chirurgie BMF sau dento-alveolară în cele mai bune condiții.

Între avantajele sistemului prezentat găsim și dezideratul ”fără durere” pe care, echipa Clinicii de Implantologie și Chirurgie Aesthetic, formată din medici chirurgi, implantologi și anesteziști, o iau foarte în serios, astfel că, în mod uzual, pacienții noștrii sunt tratați în anestezie generală.

Avantajele tratamentului în anestezie generală :
  • Nu există durerea anesteziei prin injecție;
  • Nu este traumatizant statul pe scaun o perioadă îndelungată;
  • Condițiile de anestezie sun comparabile cu cele din spitalele de medicină generală, fiind conduse de o echipă formată din medic primar anestezist și asistentă ATI;
  • Post operator, pacientul are dantura fixată;

Redactat de Dr. Masca Aurel

Medic specialist Protetică Dentară și Implantologie