+40787893590

Általános érzéstelenítés Marosvásárhelyen az AESTHETIC DENTAL CLINIC-nél!

Az altatásos fogászati kezelés olyan érzéstelenítési technika, amely a páciensben jelentkező szorongást és stresszet alvás és kényelem révén, fájdalom- és, természetesen, szúrásmentesen csökkenti.

Ez a technika minden páciens esetében alkalmazható, de leginkább a legkisebbeknek, a gyerekeknek, illetve azoknak ajánljuk, akik sérültek vagy sebészeti kezelés miatti traumával küzdenek. Rendkívül fontos tudni azt, hogy a páciens egy gázmaszk (szevoflurán) segítségével elalszik, ezután pedig intravénásan kapja az érzéstelenítőt. Az altatás után helyi érzéstelenítőt (injekció a fog mellé) adnak be, de ebben az állapotban a páciens egyáltalán nem érez fájdalmat vagy kellemetlenséget. Érdemes megjegyezni, hogy már nem adnak helyi érzéstelenítőt.

Annak érdekében, hogy ezt az érzéstelenítési módszert jobban bemutassuk, válaszolunk a pácienseink által feltett leggyakoribb kérdésekre:

Mi az általános érzéstelenítés?

Az általános érzéstelenítés 4 elven alapul:

1. Hipnózis (alvás): az érzéstelenítés alatt a páciens öntudatlanságban van;

2. Anxiolízis és amnézia: a szorongás és a félelem jelentősen lecsökken, a betegek nem emlékeznek semmire az érzéstelenítés időszakából, anélkűl hogy  az emlékezetet más módon befolyásolja.

3. Analgézia (a fájdalom hiánya): a páciens semmit sem fog érezni, a fájdalom hiánya teljes.

4. Izomlazítás

Az általános érzéstelenítést intravénásan adott gyógyszerekkel van végrehajtva.

Milyen előnyei vannak a fogászati kezeléseknek az általános érzéstelenítésben?

1. A páciens mentális kényelme, nem tapasztalja az intraorális ,,csípéseket’’, a nyál és elszívó által okozott fulladás érzését vagy a hosszabb ideig tartó (néha több óra) helyzet kényelmetlensége.

2.  Az életfunkciók teljes felügyelete az altatóorvos által, a beteget intubálják a kockázat csökkentése érdekében.

3. Gyosan adják be, teljesen visszafordítható és nem nem sérti fel a nyálkahártyát,

4. Alternatívaként alkalmazható a helyi érzéstelenítőkre allergiás pácienseken.

Mi a külömbség az általános érzéstelenítés és az érzéstelenítő injekció között?

Általános érzéstelenítésÉrzéstelenítő injekció
Mély alvásFelületes alvás
Helyi érzéstelenítés nélkül (szúrások a szályüregbe)Helyi érzéstelenítéssel
Intubálással (jelentősen csökken a balesetek kockázata)Intubálás nélkül
Hosszabb időtartam (néhány ora)Legfeljebb 40 perc
Specializált posztoperatív nyomon követésNem igényel posztoperatív nyomon követést

Az Aesthetic Dental Clinic az összes általános éréstelenítésben szükséges speciális felszereléssel rendelkezik (Érzéstelenítő gép mesterséges lélegeztetési funkcióval, berendezés az életfunkciók megfigyelésére, oxigén forrás és folyadékelszívó, valamint defibrillátor) valamint egy szakosodott csapat amely aneszteziológiai szakorvosból és aneszteziológiai aszisztensből áll.

A fogászaton alkalmazott altatás egyenlő az általános altatással?

Ez nem egy általános altatás, mivel nem ugyanazok az altatás utáni tünetek jelentkeznek. A belégzéses altatásnál sokkal komplexebb beavatkozást jelent, hiszen hatásaként a páciens mély álomba szenderül, de az általános altatással szemben, nem igényel éjszakai bennfekvést, sem intenzív osztályos megfigyelést.

Az altatást a fogorvos végzi?

Ezt az altatásos beavatkozást altatóorvos végzi az aneszteziológiai aszisztens segítségével, aki az egyes páciensekre szabott altatókoktélt is elkészíti.

Mennyi időt tart egy ilyen beavatkozás?

Az altatás szükséges ideje és mennyisége minden páciens esetén egyéni módon dől el, attól függően, hogy milyen jellegű beavatkozásra van szükség.

Milyen fogászati kezeléseket végeznek egy altatás alkalmával?

Mi általában a páciens által igényelt minden kezelést egyetlen altatás alatt szeretnénk elvégezni, de időnként, a technikai előírások tiszteletben tartása végett, akár több altatásos érzéstelenítésre is szükség van.

Mely páciensek kérhetik ezt a kezelést?

Az eljárás minden páciens esetében, kortól függetlenül alkalmazható, ha:

  • Az illető fél a fogorvostól, sebészeti beavatkozástól, erős hányingere szokott lenni, nem együttműködő vagy fél az injekcióktól;
  • A páciens teljes kényelem közepette szeretné megélni a fogorvosi beavatkozást;
  • Speciális igényű felnőttekről vagy gyerekekről van szó.

Mi történik egy altatásos fogászati érzéstelenítés alatt?

A páciens beül a fogorvosi székbe, egy bizonyos gázat (szevoflurán) alkalmazó maszkot tesznek fel, ami a belégzés során alvásállapotot idéz elő. Az altatóorvos intravénásan altatóanyagot ad be, a páciens pedig mély nyugalmi állapotba kerül, azaz elalszik. A fogorvosi beavatkozások végeztével a páciens gyógyszeres ébresztésben részesül, és az altatás utáni terembe vezetik, ahol legfeljebb 2 órán keresztül orvosi felügyelet alatt marad.

Mit érzünk altatás után?

Az altatás utáni tünetek a következők lehetnek: álmosság, zavar, ritkán: hányinger, hányás, torokfájás, száj kiszáradása, hidegrázás, enyhe rekedtség. Kísérő jelenlétét javasoljuk, az autóvezetés pedig ellenjavallott.

A beavatkozás előtt kell-e betartani valamilyen javaslatot?

A beavatkozás előtt a páciens találkozik az altatóorvossal, aki a kórelőzmény és egyes vizsgálatok figyelembevételével meghatároz bizonyos betartandó javaslatokat, mint például: a beavatkozás előtti 6 órában már nem szabad enni és 3 órával előtte már inni sem szabad.

Reméljük, hogy ez a cikk meggyőzi önöket arról, hogy ez a beavatkozás többszörösen is a páciensek javát szolgálja. A kényelmetlenség és a szorongás leküzdése mellett ez az eljárás a speciális igényű páciensek esetében kimondottan szükséges. Rendelőnk az AESTHETIC DENTAL CLINIC ezt az orvosi eljárást a legjobb körülmények között, magasan képzett orvosi személyzet és kitűnő teljesítményű felszerelés és műszaki feltételek mellett bocsátja az önök rendelkezésére.

Szeretettel várjuk!