+40787893590

Endodonția este partea Medicinei Dentare care studiază afecțiunile pulpei dentare. Ea se ocupă cu prevenirea, diagnosticarea și tratamentul afecțiunilor pulpare.

Din ce este compus dintele ?

Pulpa dentară (nervul) este situată în interiorul dintelui și este formată din nervi, vase de sânge și alte țesuturi fiind  poziționată la nivel coronar (partea vizibilă a dintelui în cavitatea orala) în camera pulpară și la nivel radicular (rădăcinile dintelui situate în os) în canalele radiculare.

Pulpa este protejată de structurile dentare (smalț, dentină, cement), însă în cazul penetrării microorganismelor a acestor structuri (printr-o cavitate carioasă sau în urma unui traumatism), acestea ajung la nivelul pulpei, provocând dureri de diferite intensități.

Endodonția modernă înseamnă

  • izolare cu digă
  • magnificație (MICROSCOP)
  • tratament mecanic rotativ
  • obturație de canal tridimensională prin folosirea unei tehnici de condensare la cald
  • control radiologic

De asemenea intervine necesitatea acoperirii cu coroane dentare, întrucat studiile arată că există un risc de 65% ca un dinte tratat și neprotejat astfel să se fractureze.

Tratamentul endodontic cuprinde una sau mai multe ședinte, în funcție de afectarea pulpară a dintelui tratat.

În prima ședință se îndepărtează pulpa afectată , se masoară lungimea canalelor cu ajutorul unui aparat numit Apex Locator, urmând apoi tratamentul chemo-mecanic și anume curățarea canalelor cu ajutorul unor ace endodontice și a unor soluții.

Următorul pas se poate realiza în aceeași ședință și cuprinde sigilarea canalelor cu ajutorul unui material de obtuarație definitiv.

În cazul în care ,,obturația de canal” nu se realizează în aceeași ședință, între ședințe se va aplica o soluție provizorie, calmant, antibiotic sau antiseptic.

Pasul final cuprinde sigilarea coronară a dintelui printr-o obturație sau aplicarea pivotului de fibră de sticlă și apoi coronița,în funcție de distrucția coronară.

Întotdeauna, tratamentul endodontic se termină printr-o radiografie de control pentru a ne asigura că a ajuns cu obturația la apexul (vârful) rădăcinii, dar și că aceasta este distribuită omogen pe toată lungimea.

Vă răsplătim loialitatea!

Cumpărați un abonament și primiți încă unul gratis pentru o persoană din familia dumneavoastră.
Profitați acum de serviciile GRATUITE incluse în abonament!
Vedeți Abonamentele