+40787893590

Az endodoncia az orvostudomány azon része, amely a fogpulpa-bántalmakat tanulmányozza. A fogpulpa megbetegedéseinek megelőzésével, diagnosztikálásával és kezelésével foglakozik.

Mi a fog szerkezete?

A fogpulpa (ideg) a fog belsejében, a korona szintjén (a fog szájüregben látható része) a fogbélben, illetve a gyökér szintjén (a fognak az állcsontba mélyedő gyökerei) a gyökércsatornában található, idegekből, vérerekből és más szövetekből áll.

A fogpulpát a fog többi szerkezeti eleme (zománc, dentin, cement) védi, de ha ezeken az elemeken (szuvasodás vagy trauma okozta lyukon keresztül) átjutnak a mikroorganizmusok, elérik a pulpát és eltérő intenzitás fájdalmat okoznak.

Mit jelen a korszerű endodoncia?

  • kofferdam izolálás
  • magnifikáció (MIKROSZKÓP)
  • rotatív mechanikus kezelés
  • 3D gyökércsatorna tömés meleg kondenzációs eljárással
  • radiológiai vizsgálat

Úgyszintén szükségessé válik a koronaborítás, mivel a tanulmányok kimutatják, hogy 65 százalékkal nő a kezelt és nem védett fogak törésének kockázata.

Az endodontikus kezelés egy vagy több ülésen valósul meg, a kezelt fog pulpájának állapotától függően.

Az első ülésen eltávolítják a beteg pulpát, Apex Locator nevű készülékkel megmérik a gyökércsatornák hosszúságát, majd vegyi és mechanikai ellátás következik, mely során endodontikus tűkkel és bizonyos oldatokkal kitisztítják a gyökércsatornát.

A következő lépes elvégezhető egyazon ülésen, éspedig a fogcsatornák zárása végleges töméssel.

Amennyiben a „csatornatömés” nem valósul meg egyazon ülésen, a két ülés közötti időszakra ideiglenesen fájdalomcsillapító, antibiotikumos vagy antiszeptikus hatású tömést alkalmaznak.

Az utolsó lépés a fog koronazárását jelenti opturációval vagy üvegszálas csap alkalmazásával, majd a koronaszintű rendellenességtől függően koronát tesznek fel.

Minden esetben az endodontikus kezelés ellenőrző röntgenfelvétellel zárul, hogy meggyőződjünk, az opturáció eljutott a gyökér (apex) csúcsához, valamint hogy az opturáció homogénen oszlik meg a gyökér teljes hosszában.