+40787893590

Több ok teheti szükségessé az ortodonciás kezelést. Ilyen például az esztétika, az okklúziós funkció és a fogegészség hosszú távon való javítása.

Az ”ortodoncia” kifejezés a görög "orthos", azaz normális, helyes, egyenes, illetve a 'dontos', azaz a fog szóból áll. Az ortodoncia (fogszabályozás) a fogak elhelyezkedése és bármely malokklúzió a korrigálásával és javításával foglalkozik.

Mit jelent az okklúzió és a malokklúzió?

Meglepő, de a válasz nem egyszerű. Az okklúziót több módon próbálták leírni olyen kifejezéseket használva mint: ideális anatómiailag (a fog morfológiája alapján), szokásos, esztétikus, megfelelő vagy funkcionális, a fog egészségére lényeges kockázatot nem jelentve.

A malokklúzió ezen eltérő meghatározásai alapján, nem is meglepően, bizonyos fokú konfúzió áll fenn annak kapcsán, hogy hogyan kell vagy nem kell kezelni. Bár a fogak bizonyos pozíciói előidézhetik a fogak és a lágy szövetek sérülését, fontos tudnunk, hogy nem betegség, hanem a fogak szokványos pozíciójának egyszerű variációja.

Lényegében három fő indok áll az ortodonciás kezelés mellett:

  • az arc esztétikájának javítása
  • az okkluziós funkció korrigálása
  • a fogazat és a parodontális részek egészségének hosszú távú károsodását okozható malokklúzió kezelése

A fogazat és arcesztétika javítása:

Az esztétika javítása kétség kívül az ortodonciális kezelések fő okozata. Bár hajlunk arra, hogy banálisként elutasítsuk ezt az okot, kétségtelen, hogy a kellemetlen kinézés súlyos pszichológiai hatást gyakorolhat a személyekre.

Az okklúziós funkció korrigálása:

A rosszul záródó fogazat temporomadibuláris rendellenességgel járó étkezési zavarokat okoz.

A fogazat és a parodontális rész egészsége:

Meglepő módon nem létezik határozott társítás a fogazat rendellenessége és a fogszuvasodás vagy a parodontális betegségek között. Úgy tűnik, hogy az étkezés sokkal nagyobb szerepet játszik a fogszuvasodásban, mint a fogak elhelyezkedése. Bár a helyesen kialakult fogsor könnyebben tisztítható, a fogínygyulladás és a parodontózis megelőzésében meghatározó tényező a páciens motivációja és a foghigiénia. Tehát a fogak és szövetek egészségének megőrzésében a legfontosabb a helyes higiénia, a szabályos fogsor pedig kiváló feltételeket teremt az optimális higiéniáshoz.