+40787893590

Parodontologia sau Medicina Parodontală este acea parte a Medicinei Dentare care studiază anatomia și fiziologia parodontiului, sistem care susține dinții în oasele maxilare.  De asemenea, parodontologia studiază bolile și posibilitatile de tratament ale parodoniului.

Boala parodontală (parodontopatia) sau în termeni populari parodontoza, apare datorită plăcii bacteriene, biofilm depus pe suprafața dinților și neîndepărtat prin periaj. Tartrul dentar, cariile, lucrările protetice incorect adaptate, dar și anumite stări fiziologice (menstruația, pubertatea, sarcina, menopauza) sau afecțiuni generale (diabet, anemii, afecțiuni imunodeficitare) favorizează apariția parodontopatiilor.

Formele ușoare de îmbolnăvire parodontală afectează doar gingia (gingivite), însă netratarea acestora duce la afectarea parodontiului  (parodontopatia).

Cum știu daca am nevoie de o vizită la medicul parodontolg?

Se estimează că 80% din populație este afectată de bolile parodontale, însă datorită faptului că cea mai frecventă formă de parodontopatie este parodontita marginală cronică, care are o evoluție lentă și nedureroasă, pacienții se prezintă târziu la medicul specialist.

Totuși, următoarele semne indică o îmbolnăvire parodontală și este indicată vizita la un medic parodontolog: - sângerare la periaj

-mobilitate dentară sau migrări ale dinților

-retracție gingivală cu denudarea rădăcinilor

-gingii inflamate și de culoare roșie

Pentru prevenirea acestor situații, este indicată o igienă bucală riguroasă, o tehnică corectă și mijloace suplimentare de îndepărtare a plăcii bacteriene, cum ar fi ața dentară și apa de gură.

De asemenea, se indică controlul la medicul stomatolog o dată la 6 luni, iar în caz de necesitate, un detartraj și un periaj profesional. În cazul în care medicul stomatolog  va depista probleme la nivelul parodontiului, veți fi îndrumat spre un medic specialist.

Tratamentul  leziunilor parodontale incipiente include metode ca: măsurarea indicelui de placă bacteriană, igenizare profesională, instruirea  tehnicii de periaj corectă și utilizarea mijloacelor adjuvante igenei dentare zilnice, debridare gingivală, gingivectomii, identificarea și înlăturarea factorilor favorizanți producerii leziunilor parodontale. În formele medii și avansate de boală parodontală se realizeaza antibioterapie, echilibrări ocluzale, chiuretaje în câmp închis sau deschis, asocierea tratamentelor ortodontice și/sau implanto-protetice, imobilizări dentare, premolarizări, amputații radiculare, gingivectomii, tratamentul retracțiilor gingivale, chirurgie parodontală rezectivă, tehnici chirurgicale de regenerare tisulară ghidată utilizând cele mai bune materiale de adiție și regenerare, biostimulare .

Vă răsplătim loialitatea!

Cumpărați un abonament și primiți încă unul gratis pentru o persoană din familia dumneavoastră.
Profitați acum de serviciile GRATUITE incluse în abonament!
Vedeți Abonamentele