+40787893590

A parodontológia vagy a parodontológiai orvostudomány a parodontális, azaz a fogakat az állkapocs csontjaihoz rögzítő rész anatómiájával és fiziológiájával foglalkozik. A parodontológia úgyszintén tanulmányozza a parodontális rész betegségeit és lehetséges kezelési módját.

A parodontális bántalmat (parodontopátia) vagy népszerű nevén parodontózist a fogak felszínén kialakult banktériumlepedék, biofilm okozza, ha nincs fogtisztítással eltávolítva. A fogkő, a fogszuvasodás, a helytelen fogpótlási munkák, de bizonyos fiziológiai állapotok is (menstruáció, serdülőkor, terhesség, klimax) vagy általános betegségek (diabétesz, vérszegénység, autóimmun betegségek) elősegítik a fogínysorvadás megjelenését.

A parodontális betegségek enyhébb formái csak a fogínyt érintik (fogínygyulladást), viszont ha nincsenek kezelve, a teljes paradontális részt megtámadják (paradontopátia).

Honnan tudom, hogy el kell látogatnom a paradontológus orvoshoz?
Becslések szerint a lakosság 80 %-a szenved parodontális betegségekben, de mivel a leggyakoribb paradontopátia forma a krónikus marginális fogínygyulladás, amely lassan és fájdalommentesen súlyosbodik, a páciensek későn jelentkeznek a szakorvosnál.

Mégis, az alábbi jelek parodontális betegségre utalnak, és ajánlott a paradontológus meglátogatása: - vérzés fogmosáskor

  • a fogak mobilitása vagy migrálása
  • a fogíny visszahúzódása a gyökerek szabaddá válása
  • begyulladt, vörös fogíny

E helyzetek megelőzése érdekében ajánlott a rigurózus szájhigiénia, a baktériumlepedék helyes eljárással és póteszközökkel való eltávolítása, mint például a fogselyem és a szájvíz használata.

Úgyszintén ajánlott félévente fogorvosi vizsgálatra menni, szükség esetén pedig a fogkő eltávolítás és polírozás. Amennyiben a fogorvos parodontális bántalmakat tapasztal, szakorvoshoz irányítja önt.

A kezdetleges parodontális bántalmak kezelése a következő eljárásokat tartalmazza: a baktériumlepedék mutatójának mérése, szakavatott higiénizálás, a fogkefehasználat helyes technikájával és a napi foghigiénia kiegészítő kellékeinek használatával kapcsolatos kiképzés, a fogíny debridálása, ínyrezekció, a paradontális bántalmakat elősegítő tényezők azonosítása és elhárítása. A paradontális betegség közepes és előrehaladott stádiumában a következőket alkalmazzák: antibiotikumos terápia, okklúzió-kiegyensúlyozás, nyílt és zárt küretek, a fogszabályozási kezelések és/vagy az implatológiai és fogpótlási kezelések társítása, fogrögzítés, őrlőfogak gyökérrezekciója, gyökércsúcs amputáció, fogínyeltávolítás, fogíny visszahúzódások kezelése, rezekciós paradontális sebészet, a tasakok irányított sebészeti regenerálása a legkiválóbb adalék- és regenerálási anyagok segítségével, biostimulálás.